Handleiding Acumulus

 •   Terug naar alle onderwerpen

  Beginnen met Acumulus


  Acumulus is direct gereed om mee te werken. U hoeft geen grootboekrekeningen aan te maken.

  Acumulus heeft een aantal standaard-kostensoorten (in andere pakketten worden dat vaak grootboekrekeningen genoemd). U hoeft over het algemeen alleen uw uitgaven en inkomsten in te voeren (boekingen). Klik hiervoor op de knop Nieuwe boeking linksboven het menu.

  U kunt boekingen doen vanaf 01-01-2000. U kunt meerdere jaren door elkaar heen boeken. De boekingen worden automatisch in het juiste boekjaar geplaatst. Om een overzicht te krijgen van een boekjaar, klikt u op Overzichten en selecteert u het gewenste boekjaar linksboven in het scherm van het gekozen overzicht.

  U wordt geadviseerd om bij Beheer uw rekeningnummer in te voeren door de rekening met de naam 'Uw rekening' te wijzigen.

  Zorg er voor dat het saldo van uw rekening(en) altijd klopt met het saldo van uw bankafschrift. Hierdoor weet u dat u alle gegevens juist hebt ingevoerd. Dit is tevens belangrijk bij een eventuele controle van de belastingdienst. Om een beginsaldo in te voeren, maakt u in Acumulus een Privé-boeking naar deze rekening met het bedrag van het beginsaldo. Geef als omschrijving bijvoorbeeld 'Beginsaldo'.

  Maak er een gewoonte van om zo snel mogelijk (dagelijks of wekelijks) uw inkomsten en uitgaven in te voeren in Acumulus. Wanneer uw saldo niet klopt met het bankafschrift, hoeft u in dat geval niet lang te zoeken naar de reden van het verschil.

  Om een balans te beginnen, kunt u het beste de stappen bekijken onder het onderwerp Beginbalans

  Hebt u een andere vraag, mail uw vraag naar klantenservice@acumulus.nl.

  Tot slot: voor diegenen die op een eenvoudige wijze de basisbeginselen van boekhouden uitgelegd willen krijgen, biedt Siel regelmatig een introductie-cursus Boekhouden met Acumulus aan.