Handleiding Acumulus

 •   Terug naar alle onderwerpen

  Controle (bank) saldo


  Heel veel mensen worstelen met het zoeken naar een verschil in het saldo in Acumulus met het werkelijke banksaldo. Als de volgende stappen doorlopen worden hoeft het maar weinig tijd te kosten. Daarbij is het ook aan te raden om gedurende het jaar altijd te zorgen dat het saldo klopt; zo worden ook BTW correcties/suppleties vermeden.

  Onderschat het belang van het kloppende saldo niet! Een verschil van € 10 kan een dubbele boeking van € 500 credit en een dubbele boeking van € 490 debet betekenen.

  -          Ga naar Overzichten > Saldo-overzicht

  -          Kies de rekening waar verschil in zit

  -          Zet de selecties allemaal “aan” (heel jaar, alle posten, alle kostenplaatsen)

  -          Sorteer de datum van laag naar hoog door de pijltjes boven “datum” te gebruiken (01-01 staat bovenaan)

  Helemaal rechts staat er dan in licht grijs (positief saldo) of in licht rood (negatief saldo) steeds het saldo na de boeking op die regel.

  Zo kan het saldo op elke gewenste datum vergeleken worden met het saldo dat de bank aangeeft door middel van een bankafschrift of een selectie die je zelf in de bank online kunt uitvoeren.

  Het is dus NIET nodig om bij een verschil alle boekingen te controleren:

  -          Kijk of het beginsaldo op 01-01 in Acumulus is ingevoerd als privé boeking en of dit overeenstemt met de bank

  -          Vergelijk het banksaldo van ongeveer 30 juni met het saldo in Acumulus met dezelfde datum.

  -          Klopt het saldo, dan hoef je het eerste half jaar al niet meer te bekijken. Je gaat dan naar eind september en controleert weer. Klopt het? Ga dan naar half november enz.

  -          Klopt het saldo eind juni niet? Ga dan naar eind maart. Klopt het niet? Dan naar half febr.

  Zo kun je de periode van het ontstaan van het verschil steeds kleiner maken.

  Als je al weet dat er meerdere kleine verschillen gedurende het jaar in zitten, kun je ook beginnen om vanaf eind januari te gaan controleren. Je neemt je bankafschrift en controleert vanaf de eerste boeking of die goed in Acumulus staat. In Acumulus staat er helemaal links in de mutatieregel een vakje. Door met de muis daarop te klikken komt er een vinkje te staan. Als je alle boekingen van je bankafschrift hebt gehad kun je zien of er nog vakjes leeg zijn. Die veroorzaken dan het verschil.

  Nog gemakkelijker is het als je bank afschriften verstrekt met het totaal boekingen BIJ en boekingen AF van een bepaalde periode. Dan kun je Acumulus op diezelfde periode zetten en onderaan je scherm zie je dan wat er in die periode BIJ en AF gegaan is. Dat helpt je op gang of je alleen de BIJ of de AF boekingen hoeft te controleren.

  (Let op bij januari, dat daar ook het beginsaldo als BIJ wordt meegeteld)