Handleiding Acumulus

 •   Terug naar alle onderwerpen

  Facturen uit het buitenland


  We krijgen regelmatig vragen hoe facturen uit het buitenland geboekt moeten worden.

  Eerst een paar algemene regels:

  • buitenlandse btw kan nooit direct worden verrekend met Nederlandse btw;
  • een ondernemer betaalt in principe nooit buitenlandse btw maar laat de btw naar haar/hem verleggen (binnen de EU heet dat een intracommunautaire verwerving).

  Vraag zoveel mogelijk om een factuur waarbij de btw naar u wordt verlegd. U moet dan uw BTW-nummer aan de leverancier doorgeven.

  Soms lukt het niet om de btw naar u te verleggen. Wanneer u bijvoorbeeld tankt in Duitsland, zult u gewoon Duitse btw betalen. U kunt ook buitenlandse btw hebben betaald omdat u gewoon nog niet wist dat u dat eigenlijk niet moet doen of omdat de leverancier dat weigert of niet weet hoe deze dat moet doen.

  U kunt niets met deze buitenlandse btw in uw aangifte omzetbelasting omdat het geen Nederlandse btw is. U boekt zo'n factuur met buitenlandse btw dan als een gewone factuur met 0% btw voor het gehele bedrag.

  Deze btw kunt u wel terugvragen bij de Nederlandse belastingdienst.

  Op het moment dat de BTW terugontvangen wordt, dan maakt u hiervoor een negatieve zakelijke uitgave (uitgave met een - ervoor, BTW vrij) op de kostensoort waar u de oorspronkelijke kosten op had geboekt, zodat de kosten per saldo excl. BTW zijn geboekt.

  Hebt u de btw wel naar u laten verleggen, dan kiest u levering uit EU.

  Tot slot is deze link handig om te bepalen hoe u een buitenlandse factuur moet boeken:

  http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/diensten_in_en_uit_het_buitenland/