Handleiding Acumulus

 •   Terug naar alle onderwerpen

  Kredietbeperking


  Formeel is een krediet-beperking geen betalingskorting maar een toeslag wegens waarschijnlijk te laat betalen welke door de klant in mindering kan worden gebracht bij tijdig betalen.

  Stel, u wilt iets factureren voor 100 euro ex btw.

  Goederen:            100,00
  21% btw:              21,00
  Totaal:              121,00


  En u wilt daar een kredietbeperking aan toevoegen, dan voegt u een factuuregel toe zonder btw!


  Goederen:            100,00
  Kredietbeperking:     10,00 (BTW vrijgesteld)
  Netto ex btw:        110,00
  21% btw over 100.00   21,00
  Totaal:              131,00


  Wanneer de klant op tijd betaalt en het bedrag van 121 euro overmaakt, dient de kredietbeperking te worden gecrediteerd. Deze 10 euro kunt u boeken als negatieve verkoop, BTW vrijgesteld (credit factuur) via een Nieuwe factuur/offerte.

  Wat ook kan, is een zakelijke uitgave zonder btw met als kostensoort 'Kredietbeperking'. Deze kostensoort staat er niet standaard in maar kan aangemaakt worden door gebruik te maken van één van de vrije kostensoorten.


  Wanneer de klant te laat betaalt en de kredietbeperking accepteert (niet verplicht), dan dient u alsnog btw te berekenen uit die 10 euro.

  De handigste manier daarvoor is de volgende:

  U boekt een zakelijke uitgave van 10 euro BTW vrijgesteld.

  Vervolgens een negatieve zakelijke uitgave (bedrag met een - ervoor) van 10 euro incl. 21% BTW.

  De klant is - zover wij weten - wettelijk niet verplicht de kredietbeperking te betalen. Zie het maar als een soort dreigement van uw kant die mogelijk leidt tot snelle betaling maar ook extra werk met zich meebrengt.

  Wat uit bovenstaande verhaal wel duidelijk mag zijn: alleen bij grotere bedragen lijkt het de moeite waard om Kredietbeperking in rekening te brengen. Er komt, zoals u ziet, een behoorlijke administratieve last bij kijken.