Handleiding Acumulus

 •   Terug naar alle onderwerpen

  Financial lease


   Financial lease en hoe dit te boeken in Acumulus

   

  Regelmatig komen er vragen van gebruikers die te maken hebben met een financial lease voor de aankoop van een zakelijke auto met maandelijkse aflossingen en waarbij soms ook een privéauto is ingeruild. In de meeste van deze situaties zal het BTW-bedrag voldaan moeten worden bij het sluiten van de overeenkomst.

  Meestal is het lastig om in bovenstaande situaties te bepalen hoe dit in Acumulus geboekt kan worden: het geheel lijkt erg complex, maar is in een aantal stappen eigenlijk redelijk eenvoudig te doen.

  De onderdelen die apart bekeken moeten worden zijn:

  • De investering van de nieuwe auto (stap 1 en 2)
  • De inruil van een privéauto (stap 3)
  • De betaling van het BTW-bedrag (stap 4)
  • Het boeken van de financial lease/lening (stap 5)
  • De betaling van de maandelijkse termijnen (stap 6)

   

  De stappen die nodig zijn om het geheel correct in Acumulus te boeken:

   NB. Bij alle onderstaande stappen is de zakelijke rekening gebruikt als bankrekening in Acumulus, om het eenvoudig te houden.

  1. De aankoop van de auto: hiervan zult u een factuur hebben ontvangen. Deze factuur boekt u als nieuwe uitgave met vermelding van de juiste bedragen, dus aankoopbedrag en BTW. Het kan zijn dat u deze factuur in twee gedeeltes moet invoeren, nl een BTW-belast en een BTW-vrij deel. Geef in ieder geval aan dat het een investering betreft, het aantal jaar van afschrijving (vermoedelijk 5 jaar)  en eventueel een reeele restwaarde. Acumulus zet de auto dan voor u op de balans en berekent de afschrijvingen.

  2. De factuur die u zojuist heeft ingevoerd, zet u op status “betaald”! U voldoet deze nl door de betaling vd BTW, de mogelijke privéinruil en de lening (financial lease) die u in de volgende stappen gaat boeken.

  3. De inruil van een privéauto boekt u als privéstorting in Acumulus. Kies hiervoor als rekening ook de zakelijke rekening. Dit extra bedrag wat u heeft ontvangen voor uw oude auto is een privéinbreng van uzelf: een toevoeging aan het Eigen Vermogen.

  4. De betaling van het BTW-bedrag aan de verkoper hoeft u niet meer apart als (bank)mutatie in Acumulus te boeken, u heeft nl de factuur al status “betaald” gegeven (zie stap 3), waardoor het banksaldo al is gemuteerd. Als u bankmutaties importeert in Acumulus geeft u bij dit bedrag aan dat deze mutatie al geboekt is.

  5. Ga naar Nieuwe boeking > Speciale boekingen “ik wil een balanspost (lening, voorraad, BTW-vorig jaar) boeken”: selecteer Passiva – Lening BIJ voor het lening/financial leasebedrag en vink aan dat u het saldo van de zakelijke bankrekening wilt bijwerken. Het leasebedrag staat nu op de balans als een schuld en uw banksaldo is met dit bedrag toegenomen. Dit moet ook, want in de voorgaande stappen heeft u het banksaldo laten afnemen door de factuur status “betaald” te geven (zie stap 3).

  6. De maandelijkse aflossingen splitst u in rente en een aflosbedrag. Voor de aflossing gebruikt u Nieuwe boeking > Speciale boekingen “ik wil een balanspost (lening, voorraad, BTW-vorig jaar) boeken”. Selecteer Passiva – Lening AF in dit geval. De lening zal op de balans afnemen. Voor de rente die u maandelijks moet betalen maakt u apart een zakelijke uitgave, kostensoort rente.