Handleiding Acumulus

 •   Terug naar alle onderwerpen

  Kostenplaatsen


  U kunt 1 of meerdere kostenplaatsen aanmaken bij Beheer.

  Wanneer u alleen werkt in uw onderneming, is het maken van meerdere kostenplaatsen wellicht niet nodig. U krijgt na uw aanmelding automatisch de kostenplaats Algemeen. Indien u echter verschillende activiteiten hebt zoals een webshop en een praktijk, dan kunnen aparte kostenplaatsen nuttig zijn om de winst per activiteit goed in beeld te brengen. U hebt dan twee kostenplaatsen:

  1. Webshop
  2. Praktijk

   

  Dit kan echter in de praktijk te weinig zijn want waar boekt u de nieuwe computer op die u zowel gebruikt voor uw webshop als uw praktijk? Een derde algemene kostenplaats biedt dan uitkomst:

  1. Algemeen
  2. Webshop
  3. Praktijk

   

  Wanneer u samenwerkt met een partner in de vorm van een VOF, dan kan het handig zijn om drie kostenplaatsen aan te maken, bijvoorbeeld:

  1. Algemeen
  2. Koos
  3. Peter

   

  De kostenplaats Algemeen vertegenwoordigt de gezamenlijke inkomsten en uitgaven van Koos en Peter volgens een vaste verhouding, bijvoorbeeld 50/50 of 65/35. Noem de kostenplaats dan bijvoorbeeld:

  • Algemeen (Koos 65% / Peter 35%)

   

  Mogelijk hebben zowel Koos en Peter nog eigen inkomsten en/of uitgaven die zij voor eigen rekening willen nemen. Stel dat Koos en Peter allebei een nieuwe computer nodig hebben. Zij kunnen dan afspreken om twee computers te kopen van de zakelijke rekening en de kosten te verdelen volgens de vaste verhouding. Dan worden beide computers geboekt op de kostenplaats:

  • Algemeen (Koos 65% / Peter 35%)

   

  Maar als Koos een simpele computer genoeg vindt en Peter graag een dure computer met toeters en bellen wil, dan kunnen zij hun eigen computer wellicht het beste boeken op hun eigen kostenplaats. Dan krijgen de vennooten ook geen wrevel.

   

  Relatie kostenplaats en bankrekening

  In het voorbeeld waarbij er drie kostenplaatsen zijn zoals:

  1. Algemeen (Koos 65% / Peter 35%)
  2. Koos (100%)
  3. Peter (100%)

   

  is het erg handig wanneer er ook drie rekeningen zijn, bijvoorbeeld:

  1. ING 123456789 (Koos 65% / Peter 35%)
  2. ING 987654321 (Koos (100%)
  3. ING 123456 (Peter (100%)

   

  Het voordeel hiervan is dat het geld op bankrekeningen duidelijk is gescheiden. Stel dat er 5000 euro op de algemene rekening ING 123456789 (Koos 65% / Peter 35%) staat. Dan is dat voor 65% eigendom van Koos en voor 35% van Peter. Wanneer er iets gezamenlijks wordt ingekocht en wordt betaald van deze rekening, dan betaalt Koos automatisch 65% en Peter 35%.

  Als er te weinig op de gezamenlijke rekening staat, en er dient bijvoorbeeld 1000 euro bijgestort te worden, dan stort Koos 650 euro en Peter 350 euro. Dat kan van de eigen zakelijke rekeningen van Koos en Peter in Acumulus (Interne overboeking) of van een privérekening (Privé-boeking).

  Alles wat op de eigen rekening (geen privérekening maar een zakelijke rekening) van Koos staat, is van Koos. Alles op de eigen rekening in Acumulus van Peter, is van Peter.

  Bij een VOF is het aan te raden voor elke kostenplaats een aparte bankrekening te hebben.

   

  Het is voor grotere bedrijven gebruikelijk om bijvoorbeeld voor elke afdeling een kostenplaats te maken:

  • Directie
  • Personeelszaken
  • Financiele zaken
  • etc.

   

  Als kleine ondernemer met een eenmanszaak hebt u waarschijnlijk genoeg aan 1 kostenplaats voor alle kosten.