Handleiding Acumulus

 •   Terug naar alle onderwerpen

  Privé-opnames en stortingen bij een BV-administratie


  Als u een kleine BV heeft en uw administratie in Acumulus bij wilt houden, dan komt u wellicht op enig moment een privéopname en/of privéstorting tegen, welke niet direct een zakelijke lening aan of van uw BV is. U stort bijvoorbeeld een bedragje op de zakelijke rekening of u betaalt iets van de zakelijke rekening wat voor u privé bestemd is.

  Acumulus is in eerste instantie gericht op eenmanszaken en geeft hier aan dat u een privéboeking moet doen. In dat geval worden deze mutaties onder de motorkap van Acumulus via het Eigen Vermogen van de eenmanszaak verwerkt. Maar in uw geval, als ondernemer met een BV, horen de privémutaties op de balans van uw onderneming te staan. Dit heet ook wel Rekening Courant Directie.

  Hoe kunt u dit verwerken in Acumulus?

  U maakt een extra rekening aan via Beheer > Bank- & girorekeningen, kas. Deze rekening noemt u Rekening Courant X (ipv X vult u de naam van een DGA/vennoot in). Als omschrijving kunt u hier aangeven dat het een balansrekening voor privémutaties betreft.

  • Bij een storting verwerkt u dit met een interne boeking van Rekening Courant X naar zakelijke bankrekening.

  • Bij een opname verwerkt u dit met een interne boeking van zakelijke bankrekening naar Rekening Courant X.

  Met deze boekingen houdt u het saldo van uw bankrekening kloppend en ziet u op de balans de rekening met het saldo van de privémutaties van de betreffende DGA/vennoot.

  Voor alle duidelijkheid:

  • als dit Rekening Courant X met een negatief bedrag op de balans staat, heeft de BV een schuld aan X (ofwel: X heeft per saldo geld gestort in de BV)

  • als dit Rekening Courant X met een positief bedrag op de balans staat, heeft de BV iets te vorderen van X (ofwel: X heeft per saldo geld opgenomen van de BV)

  Wilt u de mutaties van deze rekening inzien?

  Via Overzichten > Saldo-overzicht in Acumulus kun je deze Rekening Courant X specificeren en hebt u inzicht in de mutaties van dit Rekening Courant X, net zoals u dit voor de mutaties van uw andere rekeningen kunt inzien.